Activitatea muzeului in perioada pandemiei Covid-19

LECTURI ÎN AUTO-IZOLARE: EPIDEMII DE-A LUNGUL TIMPULUI (1)

Luminița Enescu

„Când împăratul Iosif al II-lea și-a pierdut soția, ea a i-a fost răpită în câteva zile de o epidemie de variolă dintre cele mai rele. Sicriul ei fusesedepus în cavoul familiei imperiale. Arhiducesa Josepha, logodită cu regele Neapolelui, era pe punctul de apărăsi Viena, când a primit de la împărăteasă<Maria Tereza> ordinul de a nu porni la drum fără să fi făcut mai întâi o rugăciune în cavoul strămoșilor săi; tînăra arhiducesă, convinsă că va fi contaminată de boala căreia îi căzuse victimă cumnata ei, a considerat acest ordin ca fiind o condamnare la moarte. [...] Premoniția ei s-a împlinit; variola a răpus-o în doar câteva zile”.

Mémoires sur la vie privée de Marie-Antoinette, suivis de souvenirs et anecdotes historiques sur les règnes de Louis XIV, de Louis XV et de Louis XVI. T. 1 / par Mme Campan,.... 1823, pag. 38.Source gallica.bnf.fr / Bibliothèquenationale de France

 

                                                            fig1                fig2

 

Isabella Maria de Parma

 (31 decembrie1741 – 27 noiembrie1763)

soția arhiducelui Iosif de Austria, devenit mai târziu împăratul Iosif al II-lea


Jean-Marc Nattier
Kunsthistorisches Museum Wien, Bilddatenbank.

Maria Josepha de Austria

(19 martie1751 – 15 octombrie1767)

sora împăratului Iosif al II-lea

https://ro.wikipedia.org/wiki/Arhiducesa_Maria_Josepha_a_Austriei

  • Arhiducesă de Austria, infantă a Spaniei, fiică a infantelui Felipe al Spaniei, Duce de Parma și a soției sale, Prințesa Louise-Élisabeth, nepoată pe linie maternă a regelui Ludovic al XV-lea al Franței.
  • La vârsta de 18 ani, Isabella s-a căsătorit cu Iosif, Arhiduce de Austria, moștenitor al monarhiei habsburgice.
  • La 20 de ani scrisese deja mai multe lucrări despre educație și filosofie. A scris muzică și a regizat piese de teatru, a pictat și a creat design-uri interioare, unele dintre ele putând fi încă văzute la Palatul Schönbrunn din Viena. 
  • A murit de variolă la Palatul Schönbrunn, la vârsta de 22 de ani.
  • A fost al doisprezecelea copil al împăratului Francisc I și al împărătesei Maria Tereza a Austriei. Maria Josepha era sora favorită a fratelui ei, Iosif, viitorul împărat Iosif al II-lea.
  • Din rațiuni de stat, împărăteasa Maria Tereza a pus la cale mariajul arhiducesei cu Ferdinand I al celor Două Sicilii.
  • Maria Josepha a murit de variolă la vârsta de 16 ani, chiar când trebuia să părăsească Viena pentru a se căsători cu Ferdinand. Există argumente în favoarea ipotezei că arhiducesa era deja contaminată când a vizitat mormântul strămoșilor, întrucât boala are o perioadă de incubație de cca. o săptămână, iar erupția cutanată caracteristică a apărut imediat după această vizită.
 
Copyright © Gabriel Dumitru
Muzeul Judeţean Argeş
Str. Armand Călinescu, nr. 44, Tel/Fax: 0248.212561