Activitatea muzeului in perioada pandemiei Covid-19

PLANTE OCROTITE DIN JUDEȚUL ARGEȘ, AFLATE ÎN COLECȚIA MUZEULUI JUDEȚEAN ARGEȘ

dr. Daniela Ileana Stancu 

     Călătorind prin rezervaţiile naturale ale judeţului nostru, de la câmpie până pe crestele munţilor, putem întâlni numeroase specii de plante declarate monumente ale naturii. Multe dintre aceste plante sunt atât de rare sau prezintă un interes ştiinţific atât de viu, încât s-a ivit nevoia ocrotirii lor în perimetrul limitat în care trăiesc însoţite de alte specii de plante.
     În continuare, prezentăm câteva dintre cele mai reprezentative plante ocrotite din județul Argeş, care se regăsesc și în Colecția de Botanică a Muzeului Județean Argeș.
     Dianthus callizonus Scott et Kotschy (Garofița Pietrei Craiului). Tulpina este scurtă, de 5-10 cm înălţime. Poartă la vârf o floare cu corola de cca. 3 cm în diametru. Floarea, de culoare roşu-carmin, este formată din cinci petale, dinţate la vârf. Florile la bază au o pată purpurie, împestriţată cu alb şi cu peri albi, mătăsoşi, strălucitori. În centrul florii se află un inel purpuriu caracteristic. Pe dos, petalele sunt alb-verzui. Înfloreşte în luna august. Frunzele, aşezate în perechi, sunt înguste, având lungimea de 2-4 cm.

PLANTE OCROTITE 1

Dianthus callizonus Scott et Kotschy (Garofiţa Pietrei Craiului)

 

Garofiţa Pietrei Craiului a produs prin raritatea ei o vie nedumerire în rândul oamenilor de ştiinţă; planta nu este întâlnită în niciunul din masivele muntoase învecinate şi nici nu se aseamănă cu vreuna din garofiţele din Europa. Garofiţa Pietrei Craiului creşte numai pe brânele stâncoase şi grohotişurile din Piatra Craiului, fiind endemică pentru acest masiv din România.

     Rhododendron myrtifolium Schott et Kotschyi (Smirdar). Smirdarul, azaleea alpină sau bujorul de munte, este un arbust cu frunze eliptice, pieloase şi persistente. Creşte în zone alpine, în special în zone stâncoase. Florile sunt mici, sub formă de cupe de culoare roşie-purpurie, cu miros foarte plăcut. Este considerat monument al naturii fiind protejat de lege.

 

 

PLANTE OCROTITE 2

 Rhododendron myrtifolium Schott et Kotschyi (Smirdar)

      Gentiana lutea L. (Ghinţura galbenă). Ghinţura galbenă este o plantă perenă care vegetează pe grohotişuri, pe versanţii abrupţi, însoriţi şi suficient de umezi, dar şi pe coastele însorite din Carpaţii noştri. Este o plantă robustă, a cărei tulpină poate atinge chiar 1 m înălţime. Florile sunt mari, de culoare galbenă şi stau în buchete dese, ca niște coșulețe la subțioara perechilor de frunze aflate în partea superioară a tulpinii. Este plantă ocrotită.

  

PLANTE OCROTITE 3

 Gentiana lutea L. (Ghinţura galbenă)

     Leontopodium alpinum Cass. (Floare de colţ, Floarea reginei). Floarea de colţ creşte în munţii calcaroşi, în pajişti de pe versanţii abrupţi şi însoriţi sau pe stânci. Este plantă ocrotită, fiind declarată monument al naturii în anul 1933. Tulpina este dreaptă şi poate ajunge până la 20-30 cm înălţime. În partea de jos a tulpinii se află frunzele catifelate, aşezate în formă de cerc. Florile albe, mici  şi numeroase, sunt dispuse astfel încât lasă impresia unei singure flori de forma unei steluţe. Întreaga plantă este acoperită de peri catifelaţi de culoare argintie.

PLANTE OCROTITE 4

Leontopodium alpinum Cass. (Floare de colţ, Floarea reginei)

     Nigritella rubra (Wettst.) K. Richter (Sângele voinicului). Este o plantă din familia Orchidaceae, care se întâlneşte destul de rar în Munţii Carpaţi. Are tulpina dreaptă înaltă de 8-14 cm, frunzele sunt numeroase şi înguste, alungite, florile sunt mici şi numeroase, strânse în vârful tulpinii într-un  ghem oval. Florile au culoarea roșie-purpurie, întunecată, cu miros plăcut de vanilie. Este monument al naturii.

PLANTE OCROTITE 5

Nigritella rubra (Wettst.) K. Richter (Sângele voinicului)

     Cypripedium calceolus L. (Papucul doamnei). Este o specie foarte rară de orhidee, cu aspect delicat şi culori impresionante. În România este protejată din anul 1938. Tulpina prezintă 3-5 frunze şi o singură floare în vârf, de un galben intens, care seamănă cu un mocasin, de unde şi denumirea de papuc. Planta creşte până când atinge o înălţime de max. 20-30 cm. Înfloreşte din iunie până în septembrie.

PLANTE OCROTITE 6

Cypripedium calceolus L. (Papucul doamnei)

     Narcisus poeticus L. ssp. Radiiflorius. Florile sunt singulare, parfumate, dispuse terminal pe o tulpină înaltă de până la 45 cm. În judeţul nostru se află Rezervaţia floristică Poienile cu narcise de la Negraşi, cu o suprafaţă de 4,6 ha, înfiinţată în anul 1966. Florile albe ale narciselor înfrumuseţează, cu albul lor imaculat, poienile de la Negraşi, din mai până în iunie.

PLANTE OCROTITE 7

Narcisus poeticus L. ssp. Radiiflorius

     Aceste plante rare, endemice, relicte glaciare, de o mare importanţă ştiinţifică şi estetică, au fost declarate monumente ale naturii fiind ocrotite prin lege pentru a permite perpetuarea lor în flora spontană a României.

Copyright © Gabriel Dumitru
Muzeul Judeţean Argeş
Str. Armand Călinescu, nr. 44, Tel/Fax: 0248.212561