Activitatea muzeului in perioada pandemiei Covid-19

CORBFoto: Corvus corax Linnaeus[i]

Regnul: Animalia

Diviziunea: Chordata

Clasa: Aves

Ordinul: Passeriformes

Familia: Corvidae

Genul: Corvus

Specia: C. corax

Seniore corb, de ți-ar fi graiul

La fel de mândru cum ți-i straiul,

Nici pasărea măiastră n-ar fi mai minunată!”

(Jean de La Fontaine, „Corbul și vulpea”)[ii]

Corbul, o pasăre inteligentă

Luminița Enescu

Contrar opiniei lui La Fontaine, corbul are, se pare, unul dintre cele mai mari creiere din lumea păsărilor, caracteristică ce-i conferă capacitatea de a găsi mijloace inedite pentru a-și procura hrana, dar și alte abilități precum imitatul și înțelegerea.

Candace Savage, autoarea mai multor cărți dedicate păsărilor, susține că ciorile, corbii, coțofenele și gaițele nu sunt niște păsări oarecare, mânate exclusiv de instinct, ci sunt ființe care au propria gândire și care pot lua decizii în mod autonom.

Un alt aspect inedit este acela că, în funcție de arealul în care viețuiește, nu doar strigătul tipic, ci și vocabularul corbului poate varia. În România, strigătul tipic al corbilor este "corr-corr", care diferă de "cra-cra"-ul ciorilor. Trebuie menționat, de asemenea, că această pasăre are un „vocabular” bogat, iar ornitologii au distins chiar mai multe dialecte. Și mai interesant încă, s-a putut constata că, un corb adus dintr-o țară în alta, a fost inițial izolat de corbii „localnici” și nu s-a integrat până nu a deprins „limbajul” local.

Calitățile cognitive excepționale au creat în jurul corbului nenumărate legende și mituri. Acestea au fost sporite și de capacitatea corbului de a fi îmblânzit cu ușurință, ca și de abilitatea sa de a învăța un număr (limitat) de cuvinte (între 9 și 20), pe care le folosește, se pare, în mod intenționat, nu reflex.

Din păcate, inteligența sa a atras nu doar admirația, ci și ura oamenilor, care în multe situații, stăpâniți de superstiții distrugătoare, au încercat să extermine această pasăre. Desigur, o influență a avut-o și lăcomia corbului, care a creat o impresie funestă multora, mai ales în timpul molimelor sau războaielor când, asemenea ciorilor și altor păsări sanitari naturali, consumă cadavrele abandonate. La reputația sa neplăcută a contribuit și obiceiul de a șterpeli obiecte strălucitoare precum cristale, bucăți de metal ș.a. Există opinii potrivit cărora el face acest lucru pentru a impresiona alți corbi. Alte studii indică faptul ca tinerii sunt foarte curioși de toate lucrurile noi și au o anumită atracție pentru obiectele luminoase și rotunde; la maturitate însă, corbul își pierde interesul pentru astfel de obiecte.

 


[i] https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/bc/Kolkrabe.jpg

[ii] https://books.google.ro/books?id=c4_aDwAAQBAJ&hl=ro&source=gbs_navlinks_s

Copyright © Gabriel Dumitru
Muzeul Judeţean Argeş
Str. Armand Călinescu, nr. 44, Tel/Fax: 0248.212561